Voel je sterk als je gaat solliciteren: do’s en don’ts
Van tevoren doen
Weet waar je terecht komt. Verzamel informatie over het bedrijf via de website, Facebook en LinkedIn. Schrijf alvast enkele vragen op aan de hand van deze informatie en de vacaturetekst. Wat zou je willen weten over het bedrijf en over de baan?
Tijdens je gesprek kom je goed over als je je eigen CV goed kent, de volgorde van werkzaamheden, werkgevers en jaartallen.
Je uiterlijk/ uitstraling
Hoe beter je eruit ziet, hoe zelfverzekerder je bent. Zorg er daarom voor dat je er schoon en verzorgd uitziet. Gebruik een goede deodorant. Ga als dat nodig is naar de kapper en zorg ervoor dat je kleding schoon en heel is. Kies de outfit die bij jou, bij de functie en de onderneming past.
Ondanks de zenuwen, is het heel erg onverstandig om net van tevoren een sigaretje te roken. Je hebt een grote kans dat deze lucht nog om je heen hangt tijdens je gesprek. Ik heb daar wel eens een sollicitatie op afgeketst zien worden!
Wat je niet moet doen tijdens de sollicitatie
Doe je niet beter voor dan je bent. Sloof je niet uit. Praat de opdrachtgever niet naar de mond, maar geef het aan als je ergens een andere mening over hebt. Uiteraard binnen het redelijke en passend bij de situatie.
Wat je wél moet doen tijdens de sollicitatie
Wees jezelf. En… wees eerlijk! Je hoeft niet aan alle voorwaarden te voldoen om aangenomen te worden. Geef gerust aan waar je verbeterpunten liggen. Kennis kun je altijd opdoen. Het is juist een pré als je verder wilt leren.
Luister naar de vragen van de opdrachtgever en geef daar antwoord op. Ik merk vaak dat sommige sollicitanten in hun enthousiasme/ zenuwen erg afdwalen met het beantwoorden van vragen. Ze steken een heel verhaal af over allerlei zaken die zijdelings misschien iets met de vraag te maken hebben. Dat is niet handig, want de opdrachtgever wil graag meer over jou te weten komen. Als hij geen antwoord krijgt op zijn vraag, werkt dat in jouw nadeel. Als de opdrachtgever vraagt naar je ervaring met een bepaald gereedschap of programma, dan wil hij dat graag van jou weten. Hij is niet geïnteresseerd in wat er allemaal gebeurde tijdens een bepaald project waarbij je wellicht met dat stuk gereedschap moest werken.
Laat zien dat je geïnteresseerd ben door enkele vragen te stellen en, heel belangrijk, te luisteren naar de antwoorden. Het geeft aan dat je goed voorbereid bent.
You never get a second chance to make a first impression
Non verbale communicatie
Zorg voor een open, actieve en geïnteresseerde houding. Onderschat de non-verbale communicatie niet! Je houding bepaald hoe je over komt. Het geeft de opdrachtgever direct een indruk over jou als persoon en als potentiële werknemer. Geef een hand, stel je netjes voor en kijk je gesprekspartner aan. Wegkijken geeft een indruk van desinteresse, verlegenheid of zelfs oneerlijkheid. Onderuitgezakt zitten in je stoel zit misschien heel lekker, maar komt erg ongeïnteresseerd over. Het zal je zeker niet helpen om de baan te krijgen!
Kraak eerdere werkgevers, ondernemingen en collega’s niet af. Als je negatief spreekt over van alles wat er tijdens je vorige banen niet goed werkte, dan maak je een erg slechte indruk. En, de opdrachtgever wil natuurlijk niet het risico lopen dat je op een gegeven moment zo negatief over hem, zijn ondernemers en je collega’s gaat praten.
Let erop dat je niet te amicaal wordt. Neem niet de overhand. De opdrachtgever leidt het gesprek. Het is een sollicitatie, jullie staan niet in een kroeg.
Tot slot: blijf beleefd.
Pas deze tips toe tijdens je volgende sollicitatie en merk het verschil. Veel succes!
Voordat kandidaten gaan solliciteren, spreek ik onder andere deze zaken nog even met hen door.
Ben je Technisch opgeleid en wil je dat ik uitkijk naar een baan die bij jou past? Neem dan contact met mij op of mail je CV.