Banen in de techniek voor 50 plussers

Technisch personeel wordt steeds schaarser. De werkeloosheid onder technisch gespecialiseerde 50 plussers neemt echter toe. Terwijl ik juist graag mensen uit deze categorie plaats, tot grote tevredenheid van mijn opdrachtgevers.

 

Fabels en mijn ervaring hierin

Mijns inziens is het grootste fabel dat oudere werknemers duur zijn. Het salaris van 50 plussers ligt echter in lijn met 30- 35 jarigen. Ze hebben door hun ervaring vaak meer snelheid en inzicht en ze maken minder fouten.
Een tweede fabel is dat ze vaker ziek zijn. Deze generatie heeft echter een veel groter plichtsbesef dan jongere collega´s. Alleen als het écht niet gaat, dan blijven ze thuis.

 

Zware werkzaamheden

Bij zwaar lichamelijk werk gaat de leeftijd echter wel een rol spelen. Hierbij zal de jongere werknemer doorgaans de werkzaamheden sneller en langer achter elkaar uit kunnen voeren. Bij deze banen stel ik liever een jongere kandidaat voor aan een opdrachtgever. Er blijven echter nog genoeg functies over waar de oudere werknemer goed tot zijn recht komt.

``Met een 50 plus werknemer haal je enorm veel vakmanschap, kennis en ervaring in huis.``

Klantgericht

50 Plussers putten uit hun opgedane ervaring werk- en levenservaring, waardoor ze rustig blijven als een klant boos is. Ze trekken het zich niet persoonlijk aan en zoeken naar een passende oplossing. Meestal weten ze de klant snel gerust te stellen. Daarnaast hebben mensen vaak meer vertrouwen in de kennis en kunde van een oudere servicemonteur dan in collega die in hun ogen net van school komt.

 

Eerst bewijzen, dan belonen

De oudere generatie is opgegroeid met diverse levenswijsheden. Denk daarbij aan ´kosten komt voor de baten´, ´schouders eronder´ en ´samen sterk´. Dit zijn prettige eigenschappen die ten goede komen aan het team.

 

Begeleidende functies

Gebruik de kennis! Daar kan menig collega veel van leren! Laat deze 50 plussers trainingen geven aan hun collega´s. Volgens mij is dat win-win-win: De 50 plusser voelt zich gewaardeerd, zijn collega´s krijgen bijscholing en de werkgever krijgt werknemers met kennis vanuit de praktijk. Daarbij is dat veel goedkoper dan het inschakelen van een extern bureau.
Veel 50 plussers zijn daarnaast prima in te zetten als coördinator en planner, omdat ze weten wat de werkzaamheden inhouden.

 

Trouw

Deze generatie is erg trouw. Destijds gingen ze werken in een bedrijf met de intentie om daar tot aan hun pensioen te blijven.

 

Met dit blog hoop ik dat de drempel om 50 plussers aan te nemen verlaagd heb. Neem gerust contact met mij op als je hier meer over wilt weten: Bel, mail of App mij Vandaag nog.

 

Ben jij 50 plus en op zoek naar een passende baan in de techniek? Neem contact met mij op, ik help je graag.

3 Reacties

op Banen in de techniek voor 50 plussers.
 1. Hans Hendriksen
  |

  Jeroen slaat hiermee precies de spijker op de kop. Veel opdrachtgevers kijken veelal naar wat deze 50 plusser kost maar vergeten wat ze er voor terug krijgen. Vakmanschap en veel ervaring zal ook financieel gezien alleen maar een win-win situatie zijn. Vind het erg jammer dat veel bedrijven een korte termijn visie hebben, kijk en durf ver vooruit te kijken dit zal beloond worden.

 2. Jan
  |

  50 plusser bieden alle hierboven beschreven voordelen en meerwaarde. Keerzijde is dat heel veel zgn. “managers” en “baasjes” zich vaak geen raad weten met het juist aansturen van deze beorepsgroep. Vijftig plussers kummen & weten vaak veel meer dan hun leidinggevenden. En veel van die leidinggevenden voelen zich maar al te vaak bedreigd door 50 plussers. Met name bij de overhead lopen veel baasjes rond die als leidinggevenden bitter weinig voorstellen.

 3. Bart
  |

  Als manager wordt je geacht een goed team te bouwen dat goed op elkaar is ingespeeld. Een 50-plusser sluit hierin naadloos aan. Juist met zijn kennis en ervaring is het vaak een zeer welkome aanvulling op een team. Een meestal zijn deze mensen niet meer enorm ambitieus en daardoor ook geen “gevaar” voor een manager. Deze zelfde manager kan dan ook perfect bouwen op de kennis en expertise van een 50-plusser, zowel in vlieguren als in soft skills 😉
  Zeker een goed stuk, Jeroen en mooi dat je deze visie hanteert binnen jouw bedrijf! Keep up the good work!

Laat een reactie achter

Jouw feedback is belangrijk voor ons. Het emailadres zal niet worden gepubliceerd.

Wachten....